19. elokuuta 2014

Viikon käsityöyrittäjä - Otto Aanmaa

Suomen käsityöyrittäjät -ryhmä perustettiin, koska eri puolilla Suomea toimivat käsityöyrittäjät tapasivat toisiaan vain myyntitapahtumissa. Tarvittiin yhteinen paikka, jossa keskustella käsityöalasta ja -yrittäjyydestä. Tuumasta toimeen ryhtyi monialataituri Otto Aanmaa, jonka luotsaamana ryhmä kasvoi ja kehittyi nykyiseen muotoonsa, Käsityökortteliksi. Sivuston avajaisviikon kunniaksi haastattelen ryhmän perustajaa Ottoa.Kuka olet, mistä tulet?

Olen Otto Aanmaa, Aanmaa yrityksen toinen puolikas. Olin alunperin musiikki- ja TV-alalla. Keikkailin ja vietin suurimman osan ajastani äänieristetyissä studioissa. Olin vaimon apuna, kannoin laatikoita ja autoin myyntitapahtumissa. Siitä se vähitellen alkoi. Nyt osaan jo käyttää ompelukonettakin :)

Mikä antoi alkusysäyksen Käsityökorttelille - miten kaikki alkoi, miten on päästy tähän hetkeen?

Alku on jossain 10 vuoden takaisissa käsityöyrittäjien keskusteluissa, pohdittiin että "jotain pitäisi tehdä". Silloin alkuaikoina suurin huolen aihe oli käsityömessujen suurenevat paikkamaksut. Vähitellen ja jääräpäisyyden avulla päädyin aloittamaan Suomen käsityöyrittäjät -Facebookryhmän. Se oli syksyä 2010. Facebookin toiminnot kävivät pian riittämättömiksi ja ryhmä siirtyi omalle foorumille keväällä 2014. Samaan aikaan aloitin Käsityökortteli-sivuston rakentamisen. Tähän hetkeen pääsemiseen on käytetty tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä, myös monet yrittäjistämme ovat olleet mukana ryhmän kehittämisessä ja käytännön töissä.

Työnkuvasi on monipuolinen ja olet monessa mukana. Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Teen 7 päiväistä viikkoa. Aamulla kello soi kuudelta tai seitsemältä, riippuen onko kiireitä. Aamiaisella käyn läpi kaikki tärkeimmät, eli yrittäjien foorumin, sähköpostit, Instagramin, Facebookin ja normiuutiset. En yleensä tee heti mitään, vaan käyn läpi, jotta tiedän mistä päivä lähtee. Työ alkaa sähköposteista, niitä tulee aika paljon joka päivä. On nettitilauksia, joku tarvitsee uuden salasanan foorumille tai lisäyksen omalle yrityssivulle tai kysyy jotain liittyen Käsityökortteliin. Seuraavaksi valitsen päivän yrityksen, jos sitä ei ole päätetty etukäteen. Tutustun yritykseen ja tutkin löytyykö sopivia hashtagejä julkaisuihin. Julkaisen päivän yrityksen sivustolla, Instagramissa ja Twitterissä.

Aamun koneella istumisen jälkeen teen yleensä töitä kankaiden parissa. Leikkaan kankaita ja teen helppoja töitä ompelukoneella ja saumurilla. Pakkaan tilauksia, kirjoitan laskuja, kuvaan tuotteita ja niin edelleen. Ja sit takaisin koneen ääreen. Sähköpostia, muutoksia sivustolla, foorumin ylläpitoa, kuvien muokkausta. Pidämme 2 taukoa päivän aikana, puolelta päivin ja kolmen maissa. Tänä kesänä tauot ovat olleet todella hienoja hetkiä päivästä. Kesäsää on ollut mitä parhain. Harmi, että kesä on Suomessa niin lyhyt.

Työpäivät loppuvat yleensä 6-8 välillä. Olemme iltaruokaihmisiä, joten usein siirryn työhuoneelta suoraan keittiöön kokkailemaan. Ruoanlaitto on rakkaimpia harrastuksiani. Meidän kasvisruokasivusto, kasvis.fi, on ollut poissa käytöstä jonkin aikaa, mutta tarkoitus on saada se auki vielä tänä vuonna.

Millaista on olla Käsityökorttelin ylläpitäjä?

Välillä tuntuu, että se on loputonta koneella istumista. Onneksi meitä on ryhmässä paljon muitakin, jotka tekevät työtä tämän kokonaisuuden eteen.

Työskentelet yhdessä vaimosi kanssa - kumpi määrää kaapin paikan?

Anne. Me määräilemme itseämme ja elämme yhdessä määräillen. Käsityö on Annen, joten hän päättää enemmän niistä. Käsityökortteli on minun, joten se on minun aluetta. Kaikki muu on aika 50/50, riippuen tilanteesta :)

Miten tästä eteenpäin, mitä toivot Käsityökorttelin tulevaisuudelta?

Toivon Käsityökorttelille, niin sivustolle, myyntitapahtumille kuin muullekin mikä tähän liittyy, koko Suomen laajuista näkyvyyttä ja pitkää tulevaisuutta.

Terveisesi käsityöyrittäjille; miksi Käsityökortteliin kannattaa liittyä?

Käsityökortteli on aidosti käsityöyrittäjien oma yhteisö. Yksin puurtaminen on yksi tapa toimia, mutta yhdessä yksin puurtaminen on hieman helpompaa. 

Terveisesi lukijoille?

Tervetuloa tutustumaan suomalaisten käsityöyrittäjien taitoon ja luovuuteen! Suomi on täynnä toinen toistaan hienompia ihmisiä, joiden intohimo on tehdä tuotteita omin käsin, tehdä suomalaista käsityötä.

2 kommenttia:

  1. Jaksamista! Hyvällä asialla ja lisää tunteja vuorokauteen tarvittaessa!

    VastaaPoista
  2. Jotenkin tuntuu, että vaikka meillä kaikilla on samat tunnit käytettävissämme, on eräitä, jotka hallitsevat sen ajan huomattavasti toisia paremmin. Ihana Otto, kiitos siitä, että jaksat!

    VastaaPoista