6. elokuuta 2014

Liikkuvat solmut

Aika monella on, tai on ainakin ollut kaulakoru, jossa on liikkuvat solmut. Siis sellainen, jossa joku riipus tai helmi on nauhassa, missä riipuksen molemmin puolin on solmu, josta vetämällä saa nauhaa lyhyemmäksi tai pidemmäksi. Erittäin kätevä systeemi, jonka avulla jokainen saa sen korun kaulalleen juuri siihen kohtaan, missä se itsekullekin on parhaassa kohdassa.

Aika, vesi ja kulutus kuitenkin syövät näitäkin solmuja ja joskus solmu aukeaa, tai sitten tulee ostaneeksi pelkän riipuksen ja nauhan, eikä sitten tiedäkään, kuinka sen solmu tehdään. Minua pyydetään tosi usein tekemään se solmu. Annankin nyt tässä sen solmun ohjeen, jotta kukaan ei enää joudu pulaan lempikorunsa kanssa.Aluksi on siis nauha, jossa helmiä, tai mitä nyt itse kullakin on. Nauhan pituus mielellään n. 90-100 cm.


Taivuta ensin toinen nauhanpää kuvan osoittamalla tavalla. Jatkan tästä kuvilla, jotka on otettu tuosta taivutetun nauhan kohdasta ja selvyyden vuoksi käytän kuvissa kahta eriväristä nauhaa, jotta solmun eteneminen käy selvemmin ilmi.
Tee taivutetusta nauhasta lenkki.


Vie nauhan pää lenkin tekevän nauhan ja viereisen nauhan alitse.


Seuraavaksi taivuta nauhanpää viereisen nauhan yli lenkin puolelle. (Kuvassa näkyy pieni teipin pala pitämässä nauhan päätä paikoillaan, normaalistihan pitäisin kiinni nauhoista, mutta en voi pitää sekä kameraa, että näitä nauhoja yhtäaikaa, joten pitää käyttää vähän apukeinoja. Sinulla on tietenkin nauhat käsissäsi kun teet solmua.)


Pujota nyt nauhan pää siitä lenkistä kuten kuvassa.


Toisella kädellä vedät nauhan päästä ja toisella työnnät solmua peukalo-etusormi otteella kuten kuvassa. Näin solmu kiristyy nätisti.


Solmu on valmis. Tuon pitkäksi jääneen pään voi leikata pois. Solmu kannattaa kiristää hyvin, niin se pysyy ja kestää, vaikka pään leikkaisi hyvin läheltä solmua. Sitten pitää tietenkin tehdä sama sille toiselle nauhan päälle ja näin koru on valmis. Vedä solmuista nauha riittävän pitkäksi, jotta saat korun pujotettua pään yli kaulaan ja sitten kaulassa vedät taas solmuista ja kiristät nauhan haluamaasi pituuteen.
Solmua kannattaa harjoitella pari kertaa, niin sen jälkeen se sujuu helposti.2 kommenttia: