Ketä olette, mistä tulette ja mikä on yrityksenne?
Olemme Taija Santamäki ja Nina Tikkanen, kummatkin yrittäjinä Askartelupaja Tiltaltissa. Taija on koulutukseltaan verkko- ja multimedia-alan medianomi ja itseoppinut käsityöläinen. Nina on taas koulutukseltaan vaatetusteknikko, askartelunohjaaja ja libristi (myynnin ammattitutkinto kirjakauppa-alalle). Yrityksemme on perustettu 2011 syksyllä ja meillä on käsityötuotteita myyvä myymälä sekä kurssitilat aivan Keuruun keskustassa. Myymälän pyörittämisen lisäksi valmistamme myös omia tuotteita pääsääntöisesti kierrätysmateriaaleista (kierrätyspaperista valmistetut pussukat ja kierrevihkot, nappikorut ja pipot) ja järjestämme askartelupajalla kädentaitokursseja sekä lasten teemasyntymäpäiviä. Kesäisin meillä on lisäksi Aittapuoti Tiltaltti Vanhan Keuruun alueella.
Miten yrityksenne sai alkunsa ja miten yritys on muuttunut tähän päivään tultaessa verrattuna alkuaikoihin?
Olemme tunteneet toisemme Taijan syntymästä lähtien, sillä Nina on Taijan täti! Yhteisen yrityksemme perustimme vuoden 2011 syksyllä. Olimme jo pitkään heitelleet ajatuksia yhteisen yrityksen perustamisesta, mutta se ei ollut toteutunut, koska Taija asui tuolloin vielä eri paikkakunnalla. Vuoden 2011 alussa Taija muutti takaisin Keuruulle ja ajatus alkoi kypsymään. Päätös syntyi loppuviimein hyvin nopeasti, kun löysimme sopivat toimitilat Keuruun keskustasta. Jo varhaisessa vaiheessa päätimme, että valmistamme itse tuotteita nimenomaan kierrätysmateriaaleista ja lisäksi tarjoamme kurssitoimintaa ja synttäreitä. Avasimme liikkeemme ensin pienessä 55 neliön tilassa, jossa katutasossa oli pieni puoti ja alakerrassa kurssitilat. Teimme kaikki myytävät tuotteet itse. Toimimme tässä tilassa 2 vuotta kunnes meille tuli mahdollisuus vuokrata uusi, tuplasti isompi tila viereisestä rakennuksesta. Muuton yhteydessä muutimme kaupan nimen Tiltaltti Shopiksi ja otimme myyntiin myös muiden käsityöläisten tuotteita. Tällä hetkellä meillä on noin 50 suomalaisen käsityöläisen tuotteita. Uudessa toimitilassamme meillä on myös isommat kurssitilat, joten voimme nyt järjestää kursseja isommille ryhmille ja synttäreilläkin on enemmän leikkitilaa. Omien tuotteiden valmistus jatkuu edelleen, mutta hieman aiempaa pienemmässä mittakaavassa.
Teitä on yrityksessänne kaksi naista, mikä on työnjakonne?
Teemme molemmat aikalailla kaikkia töitä. Tuotteiden valmistuksessa olemme jakaneet työt siten, että Taija ompelee kaikki pehmeät materiaalit ja Nina kierrätyspaperista tehdyt tuotteet. Koruja teemme kummatkin. Taija hoitaa pääsääntöisesti kaikki tietokoneella tehtävät työt; nettisivut, facen jne. Kaikki tuotteet suunnitellaan yleensä yhdessä.
Kuvaile työkaveriasi parilla sanalla.
Ensimmäisenä tulee mieleen Taijan iloisuus ja avoimuus. Naurua ei meidän yrityksestä puutu. Taija on hyvin innovatiivinen ja avoin kaikelle uudelle. Ja pistää asiat nopsaan pyörimään.
Nina on kaikissa töissä hyvin tarkka, huolellinen ja tunnollinen. Tasapaino kahden hengen työyhteisössämme säilyy hyvin, kun Ninalla pysyy jalat maassa ja järki pelissä! Hänellä on hyvä huumorintaju ja työskentelemmekin usein hymy huulilla.
Millainen on tavallinen työpäivänne?
Päivämme alkaa kello kymmenen Tiltaltti Shopin avaamisella. Jos meillä on illalla kurssi tai syntymäpäivät, niin päivästä kuluu osa niiden valmisteluun. Kaupan puolella päivystämme vuorotellen ja omia tuotteitamme valmistamme siinä ohessa. Työpäivä loppuu normaalisti kuudelta, mutta kurssi-iltoina voi hyvinkin mennä yhdeksään.
Teillä on myynnissä paljon myös toisten käsityöläisten tuotteita. Millaisia ohjeita antaisitte käsityöläiselle, joka haluaa omia tuotteitaan myyntiin? Entäpä millainen on mielestänne hyvä jälleenmyyjä?
Käsityöläisen tulisi miettiä tarkkaan oman tuotteensa hinta ja huomioida erityisesti myös työn arvo. Jos myy itse tuotteitaan tapahtumissa, niin suositeltavaa olisi hinnoitella tuote siten, että myös jälleenmyyjä pystyy myymään tuotteen suurinpiirtein samalla hinnalla.
Selkeisiin tuote- ja valmistajatietoihin kannattaa panostaa, koska se on iso osa markkinointia.
Työn laatuun kannattaa kiinnittää huomiota ja tietenkin myös tuotteiden innovatiivisuuteen.
Hyvä jälleenmyyjä on aktiivinen tuotteiden myynnissä ja esittelyssä. Hän myös kuuntelee asiakkaiden kommentteja ja kertoo ne myös eteenpäin valmistajalle. Hyvä jälleenmyyjä toimii tarvittaessa myös auttavana kätenä ja mentorina. Toki myös laskut on maksettava ajallaan :)
Jos jostain tulisi businessenkeli ja haluaisi sijoittaa ison tukun rahaa yrityksenne kehittämiseen, miten rahan käyttäisitte?
Käyttäisimme rahat vielä lapsenkengissä olevaan projektiimme Sydän Kotona, jonka ideana on kotona järjestettävät askartelukutsut ja siihen liittyvät askartelupakkaukset.
Miten vietätte vapaa-aikaanne?
Käymme yhdessä kuntosalilla, vesijuoksussa ja lenkkeilemme, silloin kun iltatyöt sen sallivat. Kotona illat kuuluu kaikille tutuissa kotiaskareissa. Työt pyritään jättämään töihin ja vapaahetket käytetään mahdollisimman hyvin perheen parissa.
Keksikää työkaverillenne yksi kysymys ja vastatkaa kysymykseen.
Mikä on Taija haavekuvasi yrityksemme toiminnasta viiden vuoden kuluttua?
Taija: Toivon, että yrityksemme on viiden vuoden päästä taloudellisesti vakaalla pohjalla ja saamme kumpikin edelleen tehdä työksemme sellaisia asioita, joista nautimme. Olisi mukavaa jos pystyisimme myös työllistämään nuoria jollain tavalla.
Jos saisit Nina yllättäen 10 000 euron lottovoiton, mitä tekisit sillä?
Nina: Tyttäremme on saanut koko perheen innostumaan japanilaisesta kulttuurista ja ruuasta. Varmaankin lähtisimme koko perheen voimin Japaniin viettämään lomaa.
***
Seuraavalla viikolla haastattelussa Spirraalin Noora
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti