23. lokakuuta 2014

Äitiyrittäjän selviytymisopas

Ikuisuushaaste, yrittäjyyden ja perheen yhteensovittamisen. Samoja haasteita on tietysti myös palkkatöissä käyvillä ja itse perustinkin yritykseni äitiyslomien ja hoitovapaiden keskellä juuri siksi, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen kävisi joustavammin. Se on käytännössä tarkoittanut sitä, että minulla on ollut joustavasti vapaus valita, teenkö työt tarvittaessa esim. yöllä tai en ollenkaan, jolloin en myöskään saa palkkaa. Olen ommellut varmasti enemmän keittiön pöydän ääressä kuin työhuoneella. Multitasking (1. on avain arjen pyöritykseen!

TV:stä tuli takavuosina sarja Selviytymisopas, jossa tarjoiltiin sangen hyödyllisiä vinkkejä tavallisia ihmisiä vaaniviin vaaratilanteisiin. Minuun teki lähtemättömän vaikutuksen mm. avausjaksossa esitetty selviytymisvinkki tulipalon varalle: sido köysi liinavaatteista ja sen päähän painoksi korkokengät. Näin voit kavuta ikkunasta köyttä pitkin vapauteen ja pukea alhaalla kengät jalkaan, sillä maassa on todennäköisesti lasinsirpaleita ja muita katastrofitilanteille ominaisia vaarallisia partikkeleita. Korkokengissäsi voit siis kipitellä turvaan tyylikkäästi!

Nyt ajattelin koota perheen ja yrittäjyyden yhteensovittamiseen hyviksi havaitsemiani vinkkejä. Tyylistä en kyllä tiedä, mutta tässä se tulee:

Äitiyrittäjän selviytymisopas

1. Vauvat


Vauvat ovat söpöjä ja helppoja äitiyrittämisen kannalta. Poikkeuksena ovat tietysti sairaudet ja yhden koliikkivauvan kokemuksella on pakko mainita myös koliikki. Silloin sanon vain, että hang in there ja good luck (1. Jossain vaiheessa elämä voittaa taas.

Mutta noin yleisesti ottaen vauvojen kanssa yrittäminen onnistuu, kun yksinkertaisesti otat vauvan mukaan ja teet. Suurin osa vauvoista nukkuu paljon, jolloin äitiyrittäjällä on tietenkin tehokasta työaikaa. Pienellä harjoittelulla opit ompelemaan vauva kantoliinassa ja imettämään samalla, kun päivität verkkokauppaa. Muista ergonomia!


2. Taaperot ja uhmaikäiset


Nämä lapsen kehitysvaiheet ovat juuri niitä, jolloin avioerot ovat yleisimpiä ja vanhemmilla tapahtuu ilmiö nimeltään "rupsahdus". Tutkijoiden (en nyt muista kenen ja missä tutkimuksessa, mutta ihan varmasti olen joskus sumuvuosina lukenut aiheesta) mukaan ei ole sattumaa, että lapsi näissä kehitysvaiheissa on söpöimmillään ja hellyttävimmillään ulkoisesti. Toiminnallisesti on kuin taloudessa asuisi Tasmanian tuholainen.

Siirry työasioissa suosiolla yövuoroihin. Jos olet niin onnekas, että lapsi nukkuu päiväunet, saatat saada tehokasta työaikaa myös päivällä. Käytä kullannuppusi valveillaoloaika yhteiseen ulkoiluun, sillä tarvitset kaiken lisähapen. Ota lapsi mukaan kotitöihin, sillä tämän ikäisellä on ihan tolkuttomasti tarmoa käyttää uusia kykyjään. Hän voi käyttää niitä esim. seinän "maalaamiseen" vessaharjalla, pesukoneen ohjelmapaneelin irrotukseen, saippuamaistiaisiin, pehmolelujen sullomiseen tiskikoneeseen täysin huomaamatta - tai pyykkien lajitteluun, keittiövälinekaapin uudelleenjärjestelyyn ja sämpylä- tai pullataikinan muotoiluun sinun apunasi.

Muista käyttää osa lapsen uniajasta ihasteluun: mikään ei ole niin kaunis ja rakas, kuin tämän ikäinen lapsi nukkuessaan. Tällä rakkaushormonilla (ja kahvilla) jaksat ommella pikkutunneille. Tai tehdä pikkusisaruksen kullannupullesi.


3. Leikki-ikäiset


Nyt alkaa helpottaa! Tämän ikäisen kanssa pärjäät, kun vain tekemistä riittää. Viritä työhuoneeseen puuhapisteitä: helmiaskartelua, väritystä, hamahelmiä ja kaikkien aikojen kestosuosikkia, nappien järjestelyä. Lapsi jaksaa liikuttavalla innolla myös ommella yhdessä, jos hankit hänelle oman leikkiompelukoneen. Ketjusilmukoiden virkkaus kannattaa opettaa heti, kun lapsen sorminäppäryys alkaa riittää. Työhuoneeni nurkassa on syntynyt varmasti useampi kilometri ketjusilmukkanauhaa. Lapsen tekemät vohvelikangastyöt voi hyötykäyttää lahjoina isovanhemmille.

Voit käyttää myös jonkin verran apuna lastenohjelmia ja -elokuvia ja tietokone- ja kännykkäpelejä. Näiden käyttöä pitää vahtia, ettei lapsesta tulisi vihannes. Kasvattajaguruilla ja asiantuntijoilla on varmasti tälle hienompikin ilmaisu ja avartavampi selitys.

Voit siirtyä taas työssäsi päivävuoroihin ja yrittää nukkua viime vuosina keräämäsi silmäpussit pienemmiksi. Ainakin, jos et tehnyt kullannupullesi pikkusisarusta.


4. Eskarilaiset ja alakoululaiset

Onni, autuus ja ylistys! Noin niin kuin yrittäjänä tietysti. Vanhempanahan olet haikeuden vallassa: kuinka pikkulapsivuodet kiitivätkään niin nopeasti ohi, nyyh ja silleen. Mutta nauti nyt, sillä saat hetkeksi elämäsi omiin käsiisi. Kuinka tehokas onkaan äitiyrittäjä silloin, kun saa monta tuntia katkeamatonta työaikaa yksin työhuoneella!

Iltapäivät ja illat kuluvat läksyissä, vanhempainilloissa, harrastuskuskauksissa jne. Mutta niinhän ne kaikilla, se on elämää. Sitä paitsi jääkiekkokatsomoissa, dojoilla ja balettien eteisissä voi tehdä yllättävän monenlaisia käsitöitä tai vaikkapa vastailla työsähköposteihin.


5. Teinit

OMG. Palataan tähän muutaman vuoden kuluttua. Tai kertokaa te, sillä tämä alue on minulle vielä kartoittamatonta maaperää.


6. Puolisot


Tähän voisi oikeastaan laittaa, että ks. kohta 3. Puuhapisteeksi puolisolle voi hankkia vaikka vanhan omakotitalon, jos puoliso sattuu olemaan tee-se-itse -henkinen. Tai harrastuksen, mieluiten sellaisen johon tämä voi ainakin välillä ottaa lapset mukaan, kuten vaikkapa geokätköily. Pelien ja elokuvien suhteen on noudatettava samaa varovaisuutta, koska vihannes jne.
 
 


(1. Anteeksi anglismit, mutta joskus suomenkielisessä versiossa vain ei tule oikea sävy tekstiin. Moniajo, koeta kestää ja onnea matkaan. Eieiei.

11 kommenttia:

 1. Asiaa. 12 vuotta yrittäjänä ja 2 vauvaa sen aikana ilman äitiyslomaa (en suosittele) pyöräyttäneenä vahvistan kaiken tuon olevan niin totta. Keskimmäiseni sairasti joskus kuumeisena päiväkoti-ikäisenä äidin kotitoimistossa työpöydän alla. Sinne raahattiin patja ja tilanne oli win-win, neiti muistelee sitä nyt kuin seikkailuna. (Ja tästä syystä nykyisen toimitilan takahuoneessa on sohva, siinä majailee lapset vuoronperään lukiolaisesta ekaluokkalaiseen. Milloin nuhakuumetta potien tai hyppytuntia kuluttaen.)
  Ja se teinivaihe: Ne ilmoittavat etteivät ikimaailmassa ryhdy ainakaan käsityöyrittäjäksi. Menevät kuulemma aikuisena töihin ja alkavat tienaamaan palkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, yrittäjän lapsilla on ainakin realistinen kuva yrittäjyydestä. Sitä ei ole suurimmalla osalla aikuisistakaan. Meidän ipanat ovat hokanneet myös palkkatyön hyvät puolet: jos alkaisin matikanopettajaksi, meillä olisi kuulemma PALJON rahaa :D

   Poista
  2. Ja mun lapset ovat vannoneet, etteivät ainakaan koskaan, koskaan erehdy opettajiksi :) Ja toistaiseksi vaikuttaa siltä, että muualle suuntautuvatkin (mutta eihän sitä koskaan tiedä, mihin elämä vie)

   Poista
 2. Heehhheheeee :D T: Äiti, lapset 13-v. ja 8-v, yritys 13,5-v.

  VastaaPoista
 3. Vannoutuneena lapsettomanakin tämä teksti oli mitä parhainta luettavaa! :D

  VastaaPoista
 4. Mäkin oon jo kuullut lapsiltani ettei heistä tule yrittäjiä. Mut katsotaanpa vaan milloin mieli muuttuu, vanhin kun jo suunnittelee lähtevänsä myyntitapahtumaan mun mukaan joulun alla ja myyvänsä omia tuotteitaan(ne on kyllä ihania) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat ipanat :) Oppivathan he yrittäjyyden hyvätkin puolet, niitä ei juuri palkkatyössä kohtaa.

   Poista