16. syyskuuta 2014

Viikon käsityöyrittäjä - Mari AlbertEsittele itsesi, eli kuka olet, mitä teet?

Olen Mari Albert, hyvää vauhtia kolmenkympin paremmalle puolelle ehtinyt kahden tytön äiti. Mieheni työt johdattivat perheemme viitisen vuotta sitten Äänekoskelle Keski-Suomeen, mutta juureni ovat Pirkanmaalla Sastamalassa. Olen yrittäjäperheen kasvatti, joka lapsesta asti tiesi, ettei itse koskaan eikä milloinkaan ryhtyisi yrittäjäksi. Hups! Työskentelen leikkisiä vaatteita, päähineitä ja muita pehmeitä tuotteita valmistavassa yrityksessäni Teelikamenttenissa, jonka perustin kesällä 2012.

Kerro yrityksestäsi ja miten nuo veikeät hahmot ovat syntyneet?

Käsityö ja kuvataide ovat aina olleet minulle yhtä. Jo koululaisena tekemissäni ensimmäisissä omissa vaatteissani oli aina applikointeja, käsin maalattuja kuvia tai muita koristuksia ja vaatteet olivat todella lapsekkaita. Lukioaikoina sain muilta oppilailta lempinimen Ompelukone. Tykkään asioiden kuvittamisesta, joten suunnittelen applikoitavia hahmoja mielelläni.

Mikä on yrittäjäntyössäsi antoisinta?

Vapaus valita mitä ja milloin tekee. Rakastan värejä ja leikkisiä kuvioita, joten saan päivittäin työskennellä juuri niiden asioiden parissa. Tässä ammatissa työn tuloksen myös näkee heti ja se on innostavaa.Mitä teet vapaa-aikanasi vai onko sitä?

Kysymyksen tarkennus on osuva. Vapaa-aikaa ei kovin paljon ole, sillä työskentelen kotona. Työt vaanivat jatkuvasti mielessä ja niihin tuleekin tartuttua aina, kun joutoaikaa on. Tai vaikkei aikaa edes olisi. Helposti myös harrastaminen on sitä, että ompelen jotain omalle perheelle. Lasten kanssa käymme kuitenkin usein kirjastossa ja kirjojen avulla pääsen välillä täysin irti nurkan takana odottavasta työstä. Perheen yhteinen kiinnostus löytyy myös musiikista ja sitä harrastamme yhdessä ja erikseen.

Kerro miksi halusit lapsena, kun kasvat isoksi?

Haaveilin jo tosi nuoresta asti luokanopettajan työstä ja sille alalle kouluttauduinkin vakain aikein. Opiskeluaikana taideala alkoi kuitenkin kiinnostaa koko ajan enemmän ja sen kaipuun tyydyttämiseksi erikoistuin kuvataiteen ja musiikin opetukseen. Työskentelin usean vuoden ajan opettajana ennen yrittäjyyttäni.

Mitä nyt tekisit, jos et olisi yrittäjä?

Luultavimmin palaisin rakastamaani opettajantyöhön.

Mitä haluaisit kertoa itsellesi nyt, jos voisit tavata itsesi aloittamassa yritystä?

Koen edelleen olevani aloitteleva yrittäjä, mutta jos nyt palaisin takaisin parin vuoden taakse yrityksen alkuhetkiin, kuiskaisin korvaani: ”Anna mennä vaan, et tule katumaan!” Yrittäjyyteen astuminen oli aika pelottavaa, kun tiesin yrittäjän olevan pahoinakin päivinä täysin omillaan. Eroilmoitus Opetusalan ammattijärjestöön OAJ:hin oli kova paikka. Se jotenkin sinetöi ammatti-identiteetin vaihdoksen. Nyt kuulun Suomen käsityöyrittäjiin ja olen siitä ylpeä!

Millaisia suunnitelmia sinulla yrityksen suhteen jatkossa?

Suuria muutoksia ei ole näköpiirissä ja ainakin lähivuosina pyrin edelleen tekemään tuotteet alusta loppuun itse. Se asettaa melko tiukat rajat yrityksen kasvun suhteen, kun yhden ihmisen aika on rajallinen. Tuotevalikoiman päivittäminen on kuitenkin sellainen jatkuva projekti. Aloittaessani tein vain lastenvaatteita, mutta lapsenmieliset aikuistenvaatteet ovat olleet se suurimman suosion saanut tuoteryhmä. Aikuisiin siis pyrin jatkossakin panostamaan. Elämään tarvitaan iloa, väriä ja leikkisyyttä!Mitä hullua tai erikoista haluaisit tehdä tai kokeilla?

Tähän pitäisi kai kertoa, että haaveilen laskuvarjohypystä tai fugun syönnistä. En haaveile. Ehkä nykyinen ammattini on sitä hullutta ja erikoisuutta, josta pitkään vain unelmoin.

Ketä käsityöyrittäjää sinä haluaisit haastatella?
Haastan mukaan Kipriikan Riikan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti