22. heinäkuuta 2014

Hatuntekijänkatu 1


Jos jokin asia on muuttunut ajan mukana, niin ostaminen. Kun joku tarvitsee jotakin, hän melko usein menee nettiin, klikkaa valitsemansa tuotteen ostoskoriin, maksaa ostoksensa maksupainikkeilla tai verkkopankissa, ja alkaa olla kärsimätön jos tilaus ei lähipäivinä odota omassa postilaatikossa. 


Elintason noustua moni ei joudu edes harkitsemaan, mitä ostaa ja mitä ei. Tai mitä ylipäänsä tarvitsee. Kaikki mieleen tupsahtanut tai mainoksissa suositeltu halutaan nopeasti ja mitä halvemmalla, sen parempi. Ainakin itseäni tällainen ostoskulttuuri ahdistaa. Siksi olinkin valtavan ilahtunut, kun kävelin eräässä Suomen ihanimmista kesäkaupungeista pitkin kapeita kujia, ja huomasin näiden katujen nimet. Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Kammantekijänkatu, Nahkurinkatu, Maalarinkatu, Puusepänkatu, Hansikkaantekijänkatu, Sepänkatu. 


Uskon että näiden katujen nimet on aikanaan annettu niiden varrella asuneiden käsityöläisten mukaan. Ja nyt pieni pala historiaa on jätetty ihanalla tavalla elämään. Ennen kaikki arkielämässä tarvittava saatiin omasta kaupungista. Ja mitä ei saatu, sitä ei luultavasti edes tarvittu. Tuotteet tehtiin käsityönä, ei valtavina massoina tehtaan koneistoissa.

Ja onhan käsityöläisten onneksi, yhä niitäkin, jotka sen pikaisen klikkauksen sijaan valitsevat mieluummin kestävää ja käsintehtyä, vaikka se maksaisi enemmän, ja vaikka se ei kolahtaisikaan postiluukusta kahdessa päivässä. 

”Köyhän ei kannata ostaa halpaa”, sanotaan. Ja tottahan se on. Ainakin siinä tapauksessa, entä hinnan perusteena on tuotteen valmistukseen tarvittu työaika ja taito sekä laadukas materiaali, eikä tuotteen kyljessä komeileva suuryhtiön logo.  


Enkä tarkoita, että netistä ostaminen sinänsä olisi huono juttu. Valtaosa käsityöläisistäkin myy nykyään tuotteitaan netin kautta. Ja nämä tuotteet tehdään silti käsin, aivan niin kuin ennenkin! Netti tuo lähelle sen, mikä ajan muuttuessa on hajaantunut pikkukaupunkien kapeilta kaduilta ympäri Suomen.




Suomen Käsityöyrittäjät-ryhmä nosti alkuvuodesta esille Suomessa käsityönä tehtyjä tuotteita. Niitä löytyi yllättävän monipuolinen valikoima. Kotimainen onkin kotimaista-sivulla on niistä muutamia. Ja  tuotteista aukeavien linkkien kautta pääset halutessasi virtuaaliselle ihasteluretkelle käsityöläisten omille nettisivuille.

Tunnistatko sinä mistä kesäkaupungista nämä kadunnimet löytyvät, ja oletko itse törmännyt muihin vastaaviin käsityöläisistä kertoviin kadunnimiin?

9 kommenttia:

  1. Tietovisa friikkinä pakko arvata olisiko paikka Tammisaari?

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyvin arvattu, nämä kuvat ovat Tammisaaresta :)

    VastaaPoista
  3. Myönnän noin viikko sitten kävin siellä ihastelemassa samoja taloja/kadunkulmia. Mieleen jäi nuo kadun nimet, sekä mitä oletin olevan korttelinimet (kalakyltit kulmassa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nämä jäävät kyllä mieleen :) Olin huomannut aiemmin itse vain hatuntekijänkadun, ja tällä kertaa löysin ilokseni nämä kaikki.

      Poista
  4. Äkkiseltään tulee mieleen Turusta Tiilentekijänkatu ja Köydenpunojankatu :) Tuo Tammisaaren puutaloalue on kyllä tavattoman kaunis paikka, itsekin haahuilin siellä toissa kesänä ihastuneena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin, aivan ihana! Tekisi mieli kurkistella sisään porteista ja ikkunoistakin, mutta toistaiseksi olen tyytynyt katunäkymään :)

      Poista
  5. Kiva juttu ja ihanat kuvat! Edellisestä käynnistä Tammisaaressa taitaa olla jo yli kymmenen vuotta. Viehättävät puutalot ja katukyltit ansaitsevat kyllä uudemman visiitin :)

    VastaaPoista
  6. Juuri tätä kaipaan tässä elämässä - asioita joita tarvittaessa hankitaan suoraan tekijältä... se pieni ilkeänsitkeä häijyli sisälläni vakuuttaa, että infrastruktuuri romahtaa ja kaikki tämä on jälleen mahdollista....

    VastaaPoista