10. maaliskuuta 2015

Viikon Käsityöyrittäjä - Noora Viitaniemi


Kuka olet? Mistä tulet? Minne olet menossa?

Moikka, mä oon Viitaniemen Noora, paljasjalkainen tamperelainen. En taida olla menossa täältä Tampereelta minnekkään, koska viihdyn täällä. Ihana kaupunki, paljon ystäviä ja hyvä paikka yrittää Tallipihan historiallisessa ympäristössä.

Millainen on Nooran taival yrittäjäksi?

Alunperin opiskelin artesaani-ompelijaksi 90-luvun puolivälissä ja haaveilin jopa yrityksen perustamisesta niin paljon, että yrittäjäkurssinkin kävin. Onneksi en sitä äitiysvaatebusinesta aloittanut, niin pahasti taitaa isot ketjut nykyään jyrätä noita markkinoita. Ajatus omasta yrityksestä jäi kuitenkin muhimaan takaraivoon, sillä tie vaatemyyjäntyön kautta vei huonekaluentisöintiopintoihin ja sitä kautta Nooran verhoomon perustamiseen vuonna 2006.Minkälainen huonekalu on mieluisin haasteesi? Onko joku sellainen kauhistus, jonka toivot kiertävän verstaasi kaukaa?

Mieluisin haaste on ehkä ennemminkin huonekalujen omistajapuolella. Haluaisin saada ihmiset näkemään kuinka erilaisia ja viehättäviä heidän tuoleistaan ja sohvistaan on mahdollista tehdä. Varmat vaaleat ja harmaat kankaat haluaisin heittää nurkkaan ja haastaa asiakkaat valitsemaan kuvioita ja värejä mööpeleihinsä.
Vilunväreitä yleensä aiheuttaa 80-90-lukujen möhköfanttisohvat, joissa pehmusteet on länässä ja kangas on täynnä erilaisia rypytyksiä ja tikkauksia.

Miksi kannattaa uudistaa vanhaa kun huonekaluliikkeestä saa uuden helposti ja halvalla?

Ihan kaikkia huonekaluja ei kannatakkaan uudistaa, mutta verhoiluttaminen on paikallaan, jos kalusteessa on hyvä runko ja on muutenkin mieluinen. Verhoiluttaminen on ekoteko ja paikallisen yrittäjän työllistämistä. Lisäksi voit saada kotiisi huonekalun, jota ei muista kodeista löydy. Uniikkia ja persoonallista, koska vain mielikuvitus on rajana materiaalien käytössä.


Hienoin onnistumisesi?

Kahdeksan vuotiseen uraan on mahtunut monta onnistumista, monta hienoa työtä. Tähän nostaisin kuitenkin Rymsteeraus pop-up tapahtuman, jota järjestän Tallipihalla. Tänä keväänä kolmannen kerran kasaan muutaman yhteistyökumppanin kanssa vanhaan talliin sisustusmaailman, josta ei väriä ja ideoita puutu. Tapahtumassa pääsen toteuttamaan luovuuttani ja estetiikan nälkääni enemmän kuin verhoilijan ammatissani, vaikka tekemiäni huonekalujakin on toki myynnissä.

Missä piilee yrittäjänä olemisen ihanuus ja kurjuus sinun silmin katsottuna?

Ihanaa on vapaus kehittää itseään ja yritystään, on vapaus valita työpäivän tai -yön pituus, on vapaus lomailla kun tahtoo.
Kurjaa on se, ettei tuota vapautta valita kuitenkaa aina ole. Asiakkaiden ehdoilla pitkälti aikataulut sovitaan, sairastua ei parane ja pitkistä lomista on turha haaveilla.

Makaako verhoilija vapaa-aikanaan pelkästään sohvalla vai miten rentoudut ja lataat akkuja?

Tämä verhoilija ainakin makoilee sohvalla, välillä vähän liikaakin. Koitan myös liikkua, sillä työ on aika fyysistä. Käynkin salilla ja uimassa säännöllisen epäsäännöllisesti ja nyt haaveilen taitoluisteluharrastuksesta. Keväällä alkaa taas puutarhassa mönkiminen ja melkein kahdeksankymppinen kotitalommekin tarjoaa mukavasti remonttiharrastetta.


Toistaiseksi toteutumaton unelmasi?

Olen jo jonkin aikaa haaveillut Nooramaisesta sisustuskaupasta: hauskoja vanhoja kunnostettuja huonekaluja, värikkäitä sisustustuotteita, sisustustekstiilejä ja suunnittelupalveluita. Vähän salaa unelmoin myös floristin opinnoista, sillä voisihan sisustuskaupassa kukkiakin olla.

Mitä tekisit jos saisit kuukauden palkallista lomaa?

Haluaisin matkalle, lämpöön oleilemaan ja nukkumaan mustat silmänaluset pois. Pari viikkoa riittää, tekemättömyys ei taida oikein sopia vartalolleni. Toiset pari viikkoa oleilisin kotona, tapaisin ystäviä, kiertelisin kirppareita ja sisustuskauppoja, lukisin kirjoja... ehkä vähän remppailisin huushollia :) Nauttisin ja hankkiutuisin stressistä eroon.


Haastattelukysymykset heitän seuraavaksi ekoru by Laurasen Laura Saarivuori-Eskolalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti