Julkaisemme yrittäjäkollegan kirjoituksen henkilökohtaisesta aiheesta poikkeuksellisesti nimettömänä. /ylläpito
***
Varmasti moni pienyrittäjä miettii tilannetta, jossa itse sairastuu, samoin sitä, mitä sitten kun se sairastuminen muuttuu todellisuudeksi.
Oma sairastumiseni osui viime kesän loppupäiviin, ja sairasloma jatkuu edelleen kevääseen 2015,mahdollisesti vielä pidempäänkin. Sairastuminen on saanut aikaan sen, että on opittava elämään päivä kerrallaan, vielä enemmän kuin normaalissa tilanteessa jossa on työkykyinen. Huoli taloudellisesta pärjäämisestä on ollut koko ajan suuri, samoin huoli siitä mikä on yrityksen tulevaisuus. Vaikka yrittäjä on sairaslomalla, eivät yrityksen asiat rauhaan jätä siltikään, sitä ehtii miettiä moneen suuntaan, mikä yrityksen kohtalo on näin pitkän sairasloman jälkeen.
Itse ehdin kerätä jo vakituista asiakaskuntaa, mutta pitkään tässä on joutunut tarjoamaan tilaustöissä pelkkää "ei se nyt käy, koska olen sairaslomalla".
Mitä kaikkea sitten pitää hoitaa kun yrittäjä joutuu pitkälle sairaslomalle? Itse pistin ensimmäiseksi Yelin eli yrittäjäeläkevakuutuksen katkolle, samoin liiton jäsenmaksuista pyysin vapautuksen sairasloma-ajalle. Ilmoitin tilitoimistolleni sairaslomani pituuden, ja edelleen pidän yhteyttä tilitoimistoon jotta kirjanpitäjä tietää missä kulloinkin mennään.
Sitten tulevatkin kuvaan mukaan sairaspäivärahan hakeminen, sillä jotenkin sitä on elettävä kuitenkin, koitettava hoitaa ne pakolliset henkilökohtaisetkin menot.
Kelan sivuilla on tietoa siitä, miten menetellä kun yrittäjä sairastuu. Jos yrittäjä on Yel-vakuutettu,
sairaspäivärahan omavastuuaika on sairastumispäivä ja 9 seuraavaa arkipäivää.
Jos on Yel-vakuutettu yrittäjä, Kelasta voi saada sairaspäivärahaa osalta sairauspäivärahan omavastuuaikaa. Yel-päivärahaa voi saada jo sairastumispäivän ja sitä seuraavien kolmen arkipäivän jälkeen. Sairaspäiväraha korvaa alle vuoden kestävän työkyvyttömyyden aiheuttamaa ansionmenetystä ja sairaspäivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä. Lähteenä käytetty http://www.kela.fi/sairauspaivaraha_yrittajalle
Kurjin yllätys tässä taisi olla se, että vaikka ensimmäinen sairaspäiväraha maksetaan 6 sairastamispäivän jälkeen, niin seuraava maksetaankin sitten 25 päivän jälkeen. Ensimmäinen 6 päivän jälkeen maksettava päiväraha on todella pieni summa, ja kun lasketaan siitä 25 eteenpäin, siinä saa todellakin tehdä ihmeitä että selviää taloudellisesti.
Otetaanpa esimerkki minun tilanteestani, sairaslomaani jatkettiin tämän vuoden puolelle, eli jouduin tekemään jatkohakemuksen sairaspäivärahasta. Sain ensimmäisen sairaspäivärahan jatketun sairasloman ja uuden hakemuksen jälkeen 28.11.2014, seuraava sairaspäivä sitten maksettiinkin 2.1.2015. Pitkä aika venyttää senttejä, joulu ja kaikki siinä samassa. Eittämättä mieleen tuli, jätetäänkö viettämättä perheemme joulu, miten sen laittaa, koska tulot romahtivat täysin.
Kun tässä laskee tarkemmin, kuukausitulot minun osaltani jäivät n. 400 euroon, verot maksettuna jo, sillä sairaspäiväraha on verotettavaa tuloa siinä kuin mikä muu tahansa.
Marraskuussa 2014 jouduimme turvautumaan toimeentulotukeen, sillä normivaje osaltani oli reilut 270 euroa. Sairaspäiväraha joka maksettiin minulle 28.11.14 laskettiin tuloksi joulukuulle.
Toimeentulotuki on tilapäistä apua, sekä viimesijainen etuus silloin kun muuten ei pärjää.
Tarkempia tietoja löytää eri kaupunkien internet-sivuilta.
Miltä se sitten tuntuu, kun joutuu turvautumaan toimeentulotukeen? Minä, yrittäjä, joka kuvitteli tekevänsä töitä ja hankkivansa elantonsa omalla työllään?
Monenlaiset tunteet vellovat mielessä, syyllisyys, häpeä, arvottomuuden tunne, koska työkyky on mennyt, vaikkakin tilapäisesti.
Kun asuu pienellä paikkakunnalla, sitä väkisinkin tulee mieleen ajatus, mitä jos tuttavat saavat tietää, ja samalla kuitenkin oma tilanne ahdistaa.
Välillä sitä on vihainen itselleen siitä, että elimistö petti, ja sairastuin, välillä sitten yrittää alistua kohtaloonsa, ja toivoo että vielä tästä eteenpäin mennään, ja saan jatkaa rakastamassani ammatissa yrittäjänä, tehdä sitä työtä, joka juuri minulle on tärkeää.
Sen, mitä tämä sairastuminen on opettanut, on varmaankin kärsivällisyys, hyväksyminen että minulle kävi näin, ja tästä mennään ylitse, ja elämä jatkuu kuitenkin kaiken tämän jälkeenkin. Toivoa ei pitäisi koskaan menettää, vaikka monessa kohdassa tämän sairaslomani aikana on ollut täysi työ pitää jonkinlaista toivonkipinää yllä.
Vaikka helppoa ei ole ollut, eteenpäin mennään, pikkuhiljaa parempaan, kohti kevättä ja uutta kesää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti