7. tammikuuta 2015

Arki alkaa

Kun uusi vuosi lähtee käyntiin, niin käsityöyrittäjä voi yleensä huokaista. Joulukuu on joka tapauksessa ollut enemmän tai vähemmän hektistä, mieluiten enemmän. Joulukuussa ei luppoaikaa ole varmasti ollut yhdelläkään käsityöyrittäjällä, sitä on vaan menty tukka putkella myyntitapahtumasta toiseen, tai sitten seisottu aamusta iltaan palelemassa joulutorilla ja illat valmistettu tilaustöitä tai täytettä jo myytyjen tilalle. Ja tätä on riittänyt monella sinne aattoaamuun asti. Aika monelle käsityöyrittäjälle joulumyynti on se, mistä sen suurimman tilin saa ja siihen on valmistauduttu pitkin vuotta. Viime vuoden kurja taloustilanne näkyi ainakin itselläni siinä, että sai todella tehdä töitä sen myynnin eteen, kukkaronnyörit olivat tiukalla useimmilla. Valitettavasti ne olivat itsellänikin.

Jouluvalmistelut ovat olleet varmasti monella muun perheen huolena tai sitten niitä on vaan siinä sivussa koitettu valmistella. Jouluna onkin sitten ollut mukava ensin vaan hiukan hengittää ja ihmetellä kuinka tänä vuonna siitä rumbasta selvisikään. Välipäivinä on taas ollut aika selvittää tilanne ihan konkreettisesti, mitä tuli myytyä, mitä jäi myymättä ja miltä näyttää kassa. Purkaa se kaaos, mikä odottaa työhuoneessa ja tehdä inventaariota. Toiset siinä sivussa hoitavat vielä alennusmyyntejä ja samalla ajatukset suuntaavat jo tulevaan vuoteen, sen haasteisiin ja suunnitelmiin.

Loppiainen kun on saatu juhlittua niin alkaa taas arki. Minä ainakin siivosin työpöytäni eilen ja nyt tuntuu todella mukavalta alkaa ihan konkreettisesti puhtaalta pöydältä rakentamaan tätä uutta vuotta. Kovin hyvää ei meille talousrintamalla lupailla, lamassa mennään edelleen, mutta ajattelin olla miettimättä sitä liikoja. Kun on tällaisen uravalinnan tullut tehneeksi, niin näillä mennään ja jos tässä antaa yleisen lamahöpinän itsensä lannistaa jo vuoden ensipäivinä, niin ylösnouseminen on vielä vaikeampaa. Ei muuta kuin häntä pystyyn ja menoksi!

Yrittänyttä ei laiteta. Tiedättekös muuten, mitä se tarkoittaa? Laittaa on vanha sana ja tarkoittaa moittimista, eli jos yrittää, niin ei pidä moittia. Ja mehän yritämme, eikös niin! Me suomalaiset käsityöyrittäjät yritämme sitkeästi pitää suomalaisen käsityön pinnalla ja te muut suomalaiset yritätte parhaanne mukaan kannattaa suomalaista käsityöyrittäjyyttä tänäkin vuonna. Toivotankin kaikille oikein antoisaa vuotta 2015, tehdään tästä hyvä vuosi!


1 kommentti: